Forskningen har länge visat att det finns ett tydligt samband mellan alkohol och cancer, men flera undersökningar visar att få känner till det sambandet. Allmänhetens begränsade kännedom har uppmärksammats såväl internationellt som nationellt.

Nödvändigt att öka kunskapen
I regeringens strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDTS-strategin) 2022 noterade regeringen att alkohol, liksom rökning, är en betydande riskfaktor för cancer. Regeringen uttryckte att det därför finns starka skäl att förebygga cancerfall som beror på alkohol och att det är nödvändigt att öka kunskapen om relationen mellan alkohol och cancer.

Regeringen ingår årliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stödja arbetet med att utveckla cancervården och förebygga cancer. Utgångspunkten för överenskommelserna är den nationella cancerstrategin från 2009 och regeringens långsiktiga inriktning för framtidens cancervård från 2018.

Kunskapshöjande initiativ
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) gavs i överenskommelsen för år 2022 i uppdrag att tillsammans med relevanta aktörer medverka till att allmänheten får evidensbaserad information baserad på den europeiska kodexen mot cancer, däribland information om alkoholens betydelse för ökad cancerrisk. Den europeiska kodexen mot cancer är ett initiativ startat av Världshälsoorganisationen WHO och är inriktat på åtgärder som privatpersoner kan vidta för att förebygga cancer. En av åtgärderna är att begränsa sitt intag av alkohol.

Med bakgrund av detta har Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) i samarbete med flera andra svenska organisationer initierat detta kunskapshöjande initiativ för att öka kunskapen om sambandet mellan alkohol och cancer.

Flera svenska organisationer står bakom det kunskapshöjande initiativet.

 

Om initiativet

Vad handlar detta om?
Detta initiativ handlar om att öka kunskapen om kopplingen mellan alkohol och cancer. Forskningen visar att det finns en koppling mellan alkohol och cancer, men kännedomen om detta behöver öka bland vårdgivare, beslutsfattare och allmänheten.

Vem står bakom initiativet?
Bakom initiativet står Regionala cancercentrum i samverkan (RCC i
samverkan) samt Beroendecentrum Stockholm, Beteendelabbet,
Bröstcancerförbundet, Cancerfonden, Centralförbundet för alkohol och
narkotikaupplysning, Dietisternas Riksförbund, IOGT-NTO, Sveriges
Läkarförbund, Mun- och halscancerförbundet, Nationellt programområde
levnadsvanor, Nätverket mot cancer, Sjuksköterskor i cancervård, Svensk Förening för Allmänmedicin, Svensk Sjuksköterskeförening, Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor och Systembolaget.

Vad är bakgrunden till initiativet?
Regeringen ingår årliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stödja arbetet med att utveckla cancervården och förebygga cancer. Regionala Cancercentrum i Samverkan gavs i överenskommelsen för 2022 i uppdrag att tillsammans med relevanta aktörer medverka till att allmänheten får evidensbaserad information baserad på den europeiska kodexen mot cancer - däribland information om alkoholens betydelse för ökad cancerrisk. Initiativet har därför arbetats fram tillsammans med CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning), IOGT-NTO och Systembolaget. Flera andra organisationer har ställt sig bakom initiativet.

Vilka bevis finns det för att alkohol ökar risken för cancer?
Kunskapen har funnits sedan 80-talet, i princip lika länge som kunskapen om risken för att utveckla cancer på grund av rökning. Sedan dess har kunskapen ökat, och Världshälsoorganisationen, WHO, pekar idag ut framför allt sju cancerformer där det finns ett tydligt samband mellan alkoholkonsumtion och cancer.

Vad kan jag göra?
Hjälp oss att sprida informationen. Syftet med initiativet är att sprida information för att alla ska ha möjlighet att göra ett aktivt och välgrundat val kring alkoholkonsumtion. Det gäller inte bara mig, det handlar även om min familj och mina vänner. Du kan också göra skillnad genom att lyfta fram alkoholfria alternativ i sociala sammanhang.

Frågor & svar

Referenser:

1. En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025, Skr. 2021/22:213, https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/skrivelse/2022/03/skr.-202122213

2. En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11, https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2009/02/sou-200911/

3. Långsiktig inriktning för det nationella arbetet med cancervården. S2018/03084FS. https://cancercentrum.se/globalassets/om-rcc/samverkan/overenskommelse/langsiktig-inriktning-pa-det-nationella-arbetet-med-cancervarden-s2018_03084_fs.pdf

4. Europeiska kodexen mot cancer. International Agency for Research on Cancer, WHO. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sv/